10 x mooiste nationale parken in Albanië bezoeken + kaartje (2024)

28 juni 2024 in Albanië0 reacties

Overzicht met de mooiste nationale parken in Albanië + kaartje

Albanië, gelegen in het hart van de Balkan, herbergt een aantal adembenemende nationale parken die variëren van ongerepte stranden en kustlijnen tot ruige bergen en uitgestrekte bossen. Het is een uitstekende bestemming voor wandel- en natuurliefhebbers, ontdek in deze blogpost de mooiste nationaal parken en natuurgebieden in Albanië.

10 x mooiste nationale parken in Albanië bezoeken + kaartje (1)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste nationale parken in Albanië
  2. Dajti Mountain National Park
  3. Theth National Park
  4. Valbonë Valley National Park
  5. Natuurpark Ulza
  6. Shebenik National Park
  7. Prespa National Park
  8. Nationaal park Bredhi i Drenovës
  9. Fir of Hotova National Park
  10. Butrint National Park
  11. Nationaal Park Llogara
  12. Nationaal park Mali i Tomorrit
  13. Inspiratieblogs voor je vakantie in Albanië
  14. Waar overnachten in Albanië?
  15. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Albanië
  16. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids
  1. Kaartje met de mooiste nationale parken in Albanië

  1. Dajti Mountain National Park

Op slechts 25 km ten oosten van de hoofdstad Tirana kan je ontsnappen aan de hectiek van de stad en genieten van de ongerepte en prachtige omgeving van het Dajti Mountain National Park.

Dit is een prachtig gebied van 3.300 hectare ter bescherming van de Dajti piek en andere omliggende bergen bedekt met bossen en wilde bloemen. Het staat bekend als het 'Natuurlijke Balkon van Tirana'. Je kan ervoor kiezen om de berg te beklimmen of een Oostenrijkse gondellift gebruiken vanaf de oostelijke buitenwijken van Tirana naar Fusha e Dajtit (de vlakte van Dajti) op 1.050 m hoogte om van het uitzicht te genieten.

Neem de Dajti Ekspres kabelbaan

Een ritje met de Dajti Ekspres kabelbaan is ongetwijfeld een van de leukste dingen die je kan doen in het nationaal park. De kabelbaan brengt je in een 15 minuten durende reis naar het balkon van de Dajti berg, op een hoogte van 1.613 meter.

Vanaf dit uitkijkpunt (bekijk ligging) word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht en een verscheidenheid aan eet- en drinkgelegenheden en recreatieve activiteiten in de buitenlucht. De auto rijdt van 9.00 tot 18.30 uur, 6 dagen per week, behalve op dinsdag. Meer info over de kabelbaan.

TICKETS: Op bezoek in Tirana maar wil je ook graag een dagje doorbrengen in het nationaal park? Boek een dagtrip naar de Dajti berg incl. een ticket voor de kabelbaan.

Bunk'Art 1 Museum

Je kan een ritje met de kabelbaan combineren met een bezoek aan het Bunk'Art 1 Museum, op slechts 5 minuten van het dalstation van de kabelbaan. Het Bunk'Art 1 Museum is het meest innovatieve en indrukwekkende museum in Tirana. Het museum is gevestigd in een enorme bunker die is gebouwd door de voormalige communistische dictator Enver Hoxha en biedt een uniek kijkje in het verleden van Albanië.

Enver Hoxha, die Albanië regeerde van 1944 tot 1985, bouwde duizenden bunkers door het hele land ter voorbereiding op een gevreesde buitenlandse aanval die nooit heeft plaatsgevonden. Een van de grootste bunkers, gelegen bij de berg Dajti, was bedoeld als schuilplaats voor Hoxha en zijn politieke elite.

Tegenwoordig is deze uitgebreide bunker met meerdere kamers omgetoverd tot een fascinerend museum waar bezoekers de communistische geschiedenis van Albanië kunnen verkennen, displays over het regime kunnen bekijken en archiefbeelden van de dictator kunnen bekijken. Gesloten op maandag en dinsdag, open tussen 9.30 - 17.00 uur. Meer info op de website.

Wat nog meer zien in het Dajti Mountain National Park?

Brari Mountain in het noorden maakt ook deel uit van het beschermde gebied. Je kan er de Brari Canyon, de Ottomaanse brug van Brari en een grot bezoeken. Ten noordoosten van het dorp Brar ligt het Bovilla-meer, een van de belangrijkste waterbronnen van Tirana.

De prehistorische Pellumbas-grot ligt in de Skorana-kloof, die is gevormd door de Erzen-rivier. Deze grot heeft historische waarde vanwege de overblijfselen van de oude menselijke cultuur uit het Palealithicum. De grot was ook het thuis van de uitgestorven holenbeer, die 10.000 tot 400.000 jaar geleden leefde.

De Shëngjini watervallen, een natuurlijke attractie, liggen vlakbij het dorp Shëngjergj. Rondom deze waterval ligt een prachtige bron, heldere en rijke vegetatie en gelaagde rotsen die schitteren als ze in het daglicht vallen. De waterval heeft een hoogte van 30 meter, waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Als je de waterval in de zomer bezoekt, kan je er heerlijk zwemmen. Als je de waterval in de lente bezoekt, zul je zien dat de smelt van de sneeuw voor een aanzienlijk grotere hoeveelheid water heeft gezorgd.

Boek hier je daguitstap naar Dajti Mountain National Park

  1. Theth National Park

Als je vanuit Shkodër naar het noorden rijdt, kan je de prachtige Albanese Alpen verkennen en een bezoek brengen aan het Theth National Park. Dit is echt een van de natuurlijke attracties in Albanië die je niet mag missen. Het is het hele jaar door adembenemend - een must voor natuurliefhebbers.

Dit beschermde gebied omvat het grootste deel van de Shala Valley

Het gebied van 2.630 hectare wordt gedomineerd door hooggebergte, met veel opmerkelijke landschapskenmerken, flora en fauna. Dit maakt deel uit van een groot beschermd ecosysteem dat grotendeels ongerept en onaangetast is. Je vindt hier een aantal grotere zoogdieren en indrukwekkende vogels, waaronder verschillende zeldzame of bedreigde soorten. Er zijn ongeveer zeventig bedreigde plantensoorten te vinden in het park.

Het charmante dorpje Theth

Theth is een van de meest afgelegen dorpen van Albanië en heeft een rijke historie en cultuur die diepgeworteld zijn in de tradities van de regio. Het dorp heeft door de jaren heen zijn traditionele karakter behouden, met stenen huizen en houten daken, en biedt een authentieke blik op het dorpsleven in de Albanese bergen.

Een van de opvallendste bezienswaardigheden is de 19de-eeuwse stenen kerk, omringd door torenhoge bergtoppen en wilde bloemen, die tijdens het communistische tijdperk als ziekenhuis werd gebruikt, en zijn meer dan 400 jaar oude verdedigingstoren (Kulla), die werd gebruikt om moordenaars te beschermen tegen wraakzuchtige bloedvetes.

Iets naar het zuiden liggen de steengroeven van Nderlysa, rotsformaties gevormd door de waterstroom die afdaalt naar het dorp Kaprre. Hier vind je nog een Blue Eye-pool en uitzichten op ansichtkaarten bij elke bocht.

TOUR: Boek hier je begeleide dagtour en ontdek de highlights van het Theth National Park.

  1. Valbonë Valley National Park

Het Valbonë Valley National Park is een paradijselijke plek met dramatische, kale bergtoppen en beboste valleien, gletsjerbronnen en watervallen die je moet zien om het te geloven.

  • De Gashi rivier in het park maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed van de Primeval Beech Forests, dat locaties in heel Europa omvat.
  • Het is ook een park van de Europese Groene Gordel, die dient als toevluchtsoord voor veel bedreigde en inheemse soorten.
  • Naast de bloemdiversiteit herbergt de Valbonë Vallei ook veel wilde dieren. Hieronder vallen bruine beren, lynxen, gemzen, grijze wolven, wilde geiten en talloze vogelsoorten. Er zijn talloze mogelijkheden om te wandelen en andere vormen van recreatie te beoefenen in het park.

Het park beslaat een gebied van 80 km² en omvat de Valbonë rivier, de Valbonë vallei met dicht naald- en loofbos en de omringende bergen in dit deel van de Albanese Alpen. Het is nog zo'n ongerept en onbedorven gebied waar je de natuur van dichtbij kan zien.

WANDELTIP: Een van de mooiste wandelingen in Albanië én de Balkan, is van het dorpje Theth (in het Theth National Park) naar Valbona (in het Valbonë Valley National Park). Deze meerdaagse wandeltocht Theth - Valbona laat je het mooiste van de Albanese Alpen zien.

  1. Natuurpark Ulza

Het regionale natuurpark Ulza beschermt het gebied van het kunstmatige Ulzameer, dat in 1957 in een meer werd veranderd als gevolg van damconstructies in de Mati-rivier. Het park omvat ook de stadjes Ulëz, aan het Ulzameer, en Shkopet.

Ulez is een charmante plaats, een kleinschalige toeristische bestemming die steeds populairder wordt bij kajakkers vanwege de schilderachtige kloven in de buurt. Geniet van het heldere water van het meer en de rivier en de omliggende bergtoppen.

  1. Shebenik National Park

Het Nationaal Park Shebenik-Jabllanicë biedt een van de ruigste landschappen in het oosten van het land. Het beschermt bergen, gletsjermeren en valleien die in hun huidige vorm zijn uitgeslepen door de gletsjers van de laatste ijstijd. Er zijn hier maar liefst veertien gletsjermeren te vinden, samen met dichte bossen en alpenweiden.

Het park is natuurlijk een toevluchtsoord voor een breed scala aan wilde dieren. Een deel van het grondgebied van het park is opgenomen in de op de UNESCO-lijst opgenomen Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe, en dit is een ander Albanees deel van de Europese Groene Gordel.

De prachtige en gevarieerde ecosystemen van het park zijn een genot voor fervente wandelaars en natuurliefhebbers om te verkennen, dus overweeg om hier wat tijd door te brengen om te genieten van het buitenleven voordat je verder gaat met je rondreis door Albanië.

  1. Prespa National Park

Het Nationaal Park Prespa omvat en beschermt Albanië's delen van het Grote en Kleine Prespa-meer en de hoge bergen, eilanden, wetlands, weiden en bossen die hen omringen. Het maakt deel uit van de Europese Groene Gordel en is een belangrijk Ramsar-wetland van internationaal belang.

  • Het Grote Prespa-meer wordt van het Ohrid-meer gescheiden door Mali i Thatë, een berg die beroemd is om zijn theeproductie in het hooggebergte.
  • Binnen het park staat het eiland Maligrad bekend om zijn grotten met wilde dieren en een cirkelvormige klif.
  • Er is een grote verscheidenheid aan planten en wilde dieren te vinden in de prachtige reeks uiteenlopende ecosystemen in het park.

Er zijn hier ook historische en culturele bezienswaardigheden, waaronder prehistorische woningen en Byzantijnse kerken. Breng hier wat tijd door en je zult zien dat er veel te ontdekken valt.

  1. Nationaal park Bredhi i Drenovës

Het Nationaal Park Bredhi I Drenoves, ook bekend als het Nationaal Park Drenova Fir ligt op ongeveer 1,5 uur wandelen van het centrum van Korçë. Het park is ongeveer 1380 hectare groot in de Morava berg. Het park kreeg zijn status in 1966 en werd vernoemd naar de dennenbomen die hier en masse aanwezig zijn.

Het park bevat verschillende bezienswaardigheden zoals de bergtop Guri i Cjapit of de kerken van Sint Petrus en Sint Ilia. Het bevat ook een grote verscheidenheid aan fauna en flora en een belangrijke habitat en biuo-corridor voor dieren zoals beren, wolven en herten. Je kan er prachtig wandelen, bergbeklimmen of kamperen.

LEESTIP: Wil je graag nog meer zien? Download hier onze reisgids Albanië en ontdek de mooiste plekjes van het land.

  1. Fir of Hotova National Park

Als je Përmet verlaat, raden we je ten zeerste aan om even de tijd te nemen om het Fir of Hotova National Park te verkennen - nog zo'n indrukwekkend beschermd natuurgebied in Albanië. Dit park ontleent zijn naam aan de Hotova spar, een van de belangrijkste mediterrane planten van het land.

Dit is een prachtig gebied met talloze valleien, ravijnen, kloven, rivieren en bossen. Natuurlijk zijn het natuurschoon en de wilde dieren de belangrijkste attracties. En je kan ervan genieten op een van de gemarkeerde paden door dit landschap.

Voor de meer avontuurlijke wandelaars is er een 7 km lang canyonpad in Lengarica Canyon dat je niet mag missen! Bereid je echter voor op een paar uur in koud water. Bekijk de wandelroute.

  1. Butrint National Park

Butrint is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Albanië en een van de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van het land. Het ligt 14 km ten zuiden van Sarandë, op een heuvel met uitzicht op het Vivari Kanaal, dicht bij de grens met Griekenland.

De site ligt in het Butrint National Park en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze site heeft een immense culturele, historische en natuurlijke waarde, dus zorg ervoor dat je na het zien van Sarandë genoeg tijd overhoudt om het goed te verkennen.

Boek hier je daguitstap naar het Butrint Nationaal Park

Er wordt aangenomen dat dit gebied al sinds de prehistorie wordt bewoond. Het was een oude Griekse en later Romeinse kolonie en bisdom. Er zijn hier nog steeds fascinerende overblijfselen te zien uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en mogelijk Slavische perioden.

Het raakte in verval in de late oudheid en werd verlaten tijdens de middeleeuwen nadat een enorme aardbeving het grootste deel van de stad onder water zette. In 1799 werd het veroverd door Ali Pasha Tepelena en werd het onderdeel van het Ottomaanse rijk totdat Albanië in 1912 onafhankelijk werd.

Het nationale park dat deze historische plaatsen omringt, beschermt 94,24 km² heuvelachtig land met meren, wetlands, moerassen, open vlaktes en eilanden. Het is niet alleen enorm belangrijk voor het behoud van het historische erfgoed van het gebied, maar ook voor het natuurbehoud. Er komen hier meer dan 1200 verschillende planten en dieren voor.

  1. Nationaal Park Llogara

Het Nationaal Park Llogara aan de Albanese Rivièra is een prima tussenstop als je langs de kust van Sarandë naar Vlorë rijdt. Dit beschermt een gebied dat zich concentreert op het Ceraunian-gebergte, met alpenweiden, uitgestrekte rotswanden en kliffen en dichte bossen. Vanaf de Llogara Pas (1027 meter) kan je genieten van adembenemende uitzichten over de Albanese kustlijn.

Er zijn veel wandelmogelijkheden in de bergen en er zijn verkopers van lokale producten, zoals lokale honing en bergthee. Vlakbij de Llogara Pas ligt de Cesar Pas, die vernoemd is naar Julius Caesar, die hierheen marcheerde om Pompeius te achtervolgen. Stop zeker om van het landschap te genieten en misschien van een activiteit in het park voordat je je reis voortzet.

Overweeg ook om twee fascinerende archeologische vindplaatsen in dit gebied te bezoeken. De eerste is de baai van de Grama Rock Inscriptions (op het schiereiland Karaburun, zie verder bij Vlorë), en de tweede is het archeologische park dat de overblijfselen van de oude Griekse stad Orikum beschermt, op de marinebasis aan de zuidkant van de baai van Vlorë langs de SH95.

  1. Nationaal park Mali i Tomorrit

Als je op rondreis bent door Albanië, in de buurt van Berat, overweeg dan zeker een bezoekje aan het Tomorr Mountain National Park (Nationaal park Mali i Tomorrit). Dit nationale park beschermt een deel van het bergmassief Tomorr, een van de hoogste natuurlijke punten in het zuiden van Albanië. Het park heeft een uitstekende biodiversiteit en herbergt een reeks fascinerende flora en fauna. Het Tomorr massief is een heilige plaats voor zowel christenen als Bektashi's, leden van een moslimsekte.

Wat zeker zien in het Nationaal park Mali i Tomorrit?

In het noorden van het nationale park kun je de Sotira watervallen verkennen, genoemd naar het nabijgelegen dorp. Om ze te bereiken, huur je best een 4x4 of neem je een taxi van Gramsh naar Sotire (15 km), gevolgd door een gemakkelijke wandeling van 1 uur (3,6 km) over een pad van het dorp Sotire naar de watervallen.

De Osumi-kloof, een indrukwekkende kloof van 13 km lang en ongeveer 80 meter diep. De kloof is uitgesleten door de Osumi-rivier en wordt gekenmerkt door grijze kalkstenen kliffen en weelderig groen. De Osum Canyon wordt vaak de "Grand Canyon" van het land genoemd: vanaf de Ura e Vjetër e Zabërzanit brug in de zuidelijke stad Çorovoda bereik je de kloof per 4x4 of te voet, waar je dan even kan uitrusten, wandelen of zwemmen.

Een andere bezienswaardigheid in het nationaal park is de Bogove waterval met een hoogte van ongeveer 20 meter. Het water stroomt in een poel met kristalhelder water van 12 meter diep. De natuur rondom geeft een paradijselijk gevoel en de omliggende dorpen bieden een prachtig uitzicht op wijngaarden en boerderijen. Meer info op de website.

TOUR: Boek hier je dagtour vanuit Berat en verken de Osum Canyon en Bogove waterval.

  1. Inspiratieblogs voor je vakantie in Albanië

  • Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Tirana.
  • Nog op zoek naar een verblijfplaats in de Albanese hoofdstad? Ontdek hier onze favoriete hotels en pensions in Tirana.
  • Wil je graag na je bezoek aan de Albanese hoofdstad ook de omgeving ontdekken? Lees hier de 13 mooiste daguitstappen vanuit Tirana.
  • Proef de typische Albanese gerechten tijdens je verblijf in Tirana.
  • Heb je tijd genoeg? Bekijk dan zeker onze 14-daagse roadtrip door Albanië en ontdek de mooiste plekjes van het land.

  1. Waar overnachten in Albanië?

Voor je bezoek aan Albanië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Albanië online bekijken.

Hotel Epidamn (Durrës)

Hotel Epidamn is gelegen in Durrës en gevestigd in een bijzonder opvallend gebouwd. De accommodatie biedt ruime kamers voorzien van luxe antieke meubels en alle comfort. Verder biedt iedere kamer van dit 4-sterrenhotel uitzicht op de tuin en heb je als gast toegang tot het spacentrum met hamam. Meer info en boeken.

Hotel Boutique Vila 135 (Tirana)

Hotel Boutique Vila 135 ligt in Tirana, op wandelafstand van het Skanderbeg-plein. Het boetiekhotel biedt ruime kamers die modern zijn ingericht en voorzien van alle luxe en comfort als airconditioning en een minibar. De dag begin je met een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.

Nog meer verblijven? Bekijk onze lijst met .
  1. Filmpje: De mooiste bezienswaardigheden van Albanië

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan Albanië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Albanië!

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Albanië met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Albanië? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Albanië en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in van het land(+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Albanië hier.

10 x mooiste nationale parken in Albanië bezoeken + kaartje (29)

Gratis reisgids Albanië downloaden

Gerelateerde blogs

Wandel van Theth naar Valbona: door de Albanese Alpen

Lees meer

17 x mooiste bezienswaardigheden Tirana: wat zien en doen?

Lees meer

Waar overnachten in Tirana? 10 x van goedkoop tot luxe

Lees meer

10 x mooiste nationale parken in Albanië bezoeken + kaartje (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5700

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.